Innergårdsrenovering på Tomtebogatan 5

”Det är sådana människor man vill jobba med”

Vattenläckage, sprickor i betongen, lösa betongbitar på bjälklagets undersida och synliga armeringsjärn och stålbalkar är tydliga tecken på att en innergård inte mår bra. Upptäcker man sådana fel krävs en omedelbar professionell genomgång av konstruktionen för att bedöma rasrisk och underhållsåtgärder.

Ove Söderberg jobbar som konstruktör på Byggnadstekniska byrån, BTB. Ett företag som är konsulterande inom byggsektorn med inriktning på konstruktion och byggteknik. Ove har jobbat med Lawab på bland annat Tomtebogatan 5. Det är Oves uppgift att bestämma hur förstärkningsarbetet ska utföras.

– De flesta innergårdar som byggdes under 1900-talets början behöver renoveras. Det är vanligt att fukt läcker in från gården, ofta på grund av att lutningen är fel och avrinningen otillräcklig. När sedan fukten blandas med fyllnadsmassan så är det ofrånkomligt att stålbalkarna rostar, säger Ove Söderberg.

På Tomtebogatan finns dessutom en vacker lanternin, en glaskupol som släpper in extra ljus till lokalerna under innergården. Problemet är bara att det brukar läcka extra mycket vid lanterniner.

– I det här fallet var vissa balkar så rostiga att man kunde sticka handen genom dem, berättar Ove, som drog upp riktlinjerna för renoveringsarbetet. Han gjorde även konstruktionen för den nya arkitektritade lanterninen, som Lawab sedan byggde från grunden. Det var ett riktigt precisionsarbete med så lite som en halv centimeters tolerans.

– Samarbetet med Lawab har fungerat mycket bra. De är proffs på det här och dessutom är de lätta att ha att göra med. Vi har hela tiden haft en öppen och ärlig dialog mellan mig som konstruktör, Lawab och bostadsrättsföreningen. Det är sådana människor man vill jobba med.